Animatorzy weselni radzą w kwestii jadłospisu dla dzieci

Weselne menu dla dzieciDla dzieci jedzenie nie jest najważniejsze, zwłaszcza na uroczystościach rodzinnych gdzie tak wiele się dzieje. Na imprezach dzieciaki jedzą niewiele – tylko tyle aby zaspokoić pierwszy głód i móc dalej się bawić. Często wybierają słodycze, a do picia napoje gazowane, w których cukier daje im szybki zastrzyk energii. Niestety jest drugie dno takich „łatwych” posiłków – dają one energię na krótko, poza tym zawarte w nich cukry proste negatywnie wpływają na pracę układu trawiennego oraz sprzyjają powstawaniu próchnicy. Słodycze produkcji przemysłowej oprócz morza cukru zawierają konserwanty i sztuczne barwniki, które powodują nadpobudliwość, wahania nastrojów i problemy z koncentracją.

Standardowe menu proponowane przez sale bankietowe i restauracje, a zdrowa i smaczna alternatywa

W większości przypadków sale bankietowe i restauracje proponują dla maluchów następujące dania obiadowe: smażony kotlecik w panierce z frytkami, smażone paluszki rybne z frytkami, pizza… – ot, taki dziecięcy fast food. Na deser: lody z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Przekąski: cukierki i ciasteczka. Jako pedagog i przede wszystkim mama, zdecydowanie nie polecam, aby dzieci jadły tzw. „śmieciowe jedzenie”. Niektórzy mogą pomyśleć, że uroczystość rodzinna to wyjątkowa okazja i można dzieciom „odpuścić” i pozwolić na objadanie się słodyczami i niezdrowymi posiłkami. A jest dokładnie odwrotnie! Dzieci w nowych sytuacjach i nowej grupie o wiele łatwiej i chętniej próbują nieznanych lub rzadziej jedzonych dotąd potraw. Pamiętajmy również, że w każdej sytuacji kształtujemy nawyki żywieniowe dzieci.

Jak zachęcić dzieci do jedzenia zdrowych potraw?

Przykłady podania potraw dla dzieci

Źródło: www.funnyfood.us

Czynność jedzenia zaczynamy wbrew pozorom nie ustami, a oczami. To jak wygląda jedzenie ma znaczenie u dorosłych, a dla maluchów jest to chyba jeszcze bardziej istotne. Jeśli więc zaproponujemy fantazyjne podanie potrawy, na ładnej dziecięcej zastawie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że maluch skosztuje dania. Jeśli dodatkowo zadziała tutaj dobry przykład dorosłego, który wraz z dziećmi będzie próbował, nazywał i zachwalał jedzenie, to naprawdę mamy dużą szansę na powodzenie. W tej roli świetnie może sprawdzić się wykwalifikowany animator weselny, który oprócz organizowania dzieciom świetnej zabawy może wraz z dziećmi kosztować potraw. Jeśli dodatkowo zaproponuje dzieciakom wspólne przygotowanie wybranej potrawy, wraz z wymyśleniem specjalnej dla niej nazwy oraz nietuzinkowego sposobu podania, to sukces gwarantowany. Może to być np. „owocowa buźka” , „warzywne stworki”, tęczowe szaszłyki owocowe, czy „warzywne jeże”…

Propozycja menu dla dzieci

Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych, smacznych, zdrowych i co ważne prostych do przyrządzenia dań. Po przeprowadzeniu „wywiadu środowiskowego” wśród dzieciaków w wieku przedszkolnym oraz bazując na własnych kulinarnych doświadczeniach stworzyłam taką oto alternatywę do niezdrowego i nudnego fast foodowego jedzenia, serwowanego w większości sal bankietowych i restauracji.

Myślę, że z powodzeniem można dania te zaproponować kucharzom w trakcie planowania menu dla dzieci na: wesele, chrzciny, komunię czy urodziny.

Postawmy na jakość a nie ilość!

ZUPY – z prawdziwych, najlepiej sezonowych warzyw, a nie z torebek! To kwestia smaku i zdrowia (Mówmy nie: sztucznym składnikom, „polepszaczom smaku” itp.):

 

  • zupka pomidorowa
  • rosołek
  • barszczyk
  • kremy warzywne np. z pomidorów, brokułów, cukinii, dyni podane np. z „kleksem” jogurtu naturalnego

 

DANIA OBIADOWE – pieczone, przygotowywane na parze, ze świeżych sezonowych składników (Mówmy nie: smażonym, panierowanym, tłustym i ciężkostrawnym potrawom):

 

  • pulpeciki z mięsa/ryby/warzywne
  • makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym ( i np. pulpecikami mięsnymi), lub/i warzywami
  • pieczone ryby i mięsa, puree/ryż basmati/ryż brązowy/kasza np. jaglana, gryczana, surówka z marchwi i jabłka/buraczki, gotowana kolba kukurydzy/warzywa na parze
  • pierożki z pełnoziarnistej mąki z warzywami/mięsem/lub na słodko – z owocami sezonowymi np. truskawkami
  • naleśniki z mąki pełnoziarnistej z twarożkiem/owocami sezonowymi np. malinami, jagodami

 

DESERY – dzieci mają naturalną potrzebę jedzenia słodkich potraw, ale nie muszą to być słodycze. Wykorzystujmy te lepsze cukry np. cukier brzozowy, trzcinowy, brązowy. Naturalnej „słodkości” do potraw dadzą zmielone suszone owoce np. morele:

 

  • ciasto marchewkowe/dyniowe
  • biszkopt z owocami sezonowymi
  • jabłko/gruszka na ciepło z cynamonem
  • jabłecznik
  • muffiny owsiane
  • lody sorbetowe

 

PRZEKĄSKI (Mówmy nie: słonym i sztucznym chipsom, żelkom, ciasteczkom i ciastom przemysłowym z utwardzanym tłuszczem):

 

  • owoce sezonowe
  • owoce suszone
  • chrupki kukurydziane
  • wafelki ryżowe
  • ciasteczka owsiane
  • pałeczki warzywne np. z marchewki, ogórka, kalarepki, papryki

 

NAPOJE (Mają gasić pragnienie a nie zastępować posiłek. Mówmy nie: napojom sztucznie dosładzanym, sztucznym napojom gazowanym):

 

  • woda niegazowana (może być z dodatkiem cytryny/malin)
  • soki warzywne i owocowe bez cukru (najlepiej świeżo wyciskane)
  • kompoty z owoców sezonowych niesłodzone lub nisko słodzone